Compromís social i autogestió com a resposta a la insensibilitat institucional

Som Escola Pública - Concentració de Patinets

(La versión en castellano, a continuación de la catalana)

A Catalunya vivim una situació ben curiosa i empipadora (per a mi ho és): des que va esclatar la fal·lera “processista”, allà per 2012, el panorama comunicatiu pràcticament s’ha tornat monotemàtic i han desaparegut del primer nivell informatiu totes aquelles qüestions que no tenen a veure d’una manera directa amb el procés per la independència. Paral·lelament, i no per casualitat, la conflictivitat social ha caigut en picat, o almenys ho ha fet la percepció que tenia al respecte el ciutadà comú. És a dir, totes aquelles reivindicacions socials que amenaçaven amb esdevenir multitudinàries i, qui sap, potser provocar un veritable canvi de sistema, han cedit el protagonisme al conflicte identitari.

El problema és que les causes de la conflictivitat, lluny de desaparèixer, s’han anat accentuant, i la paràlisi de les institucions pel que fa a l’enfrontament amb els problemes quotidians hauria de fer avergonyir a molta gent que, independentment de les banderes que enarbori, s’autodenomina progressista i d’esquerres.

Les retallades perpetrades contra la sanitat i l’educació públiques són escandaloses, haurien de ser-ho, però tot s’acaba tapant amb l’«Espanya ens roba», com si el maltractament no tingués una arrel ideològica.

L’àmbit educatiu ha recuperat una mica de protagonisme aquests darrers dies arran del ressò que s’han fet els mitjans de dos temes més relacionats entre sí del que d’entrada podríem pensar: l’èxit de convocatòria del projecte d’innovació educativa Escola Nova 21, i el devastador informe de la Fundació Bofill sobre la inversió pública en educació a Catalunya, que ens situa a nivells de països subdesenvolupats, amb un 2,8% del PIB (recull dades de 2013; des de llavors la cosa ha anat a pitjor).

Resulta com a mínim curiós l’entusiasme generalitzat per la febre innovadora quan el debat primer, i urgent, hauria de girar en torn a la manca d’escrúpols dels governs a l’hora de destrossar el sistema d’educació pública, especialment escandalosa en el cas de la Generalitat. Com poden innovar escoles sense recursos? Amb imaginació, sí; amb l’esforç de docents i famílies, també. Però es tracta d’esforços abocats al fracàs quan les institucions que haurien de fomentar i suportar aquestes iniciatives es posen de perfil, deixen passar el capital privat perquè les financiï, i es limiten a aplaudir i lloar la vitalitat d’una escola catalana que estan ofegant.

Òbviament, el debat sobre la doble xarxa públic/concertada no existeix, entre altres coses perquè quan hi ha hagut l’oportunitat d’abordar-lo, amb la tramitació al Parlament de la ILP sobre una educació pública de qualitat, la dreta catalana (Convergència i PP), amb l’inestimable suport d’ERC, ho ha impedit.

De manera que ens trobem amb que la responsabilitat de defensar l’escola pública recau en la societat civil: les AMPA, moviments ciutadans, docents, alguns partits polítics i ajuntaments compromesos.

La setmana passada va arribar al Parlament la lluita per la supervivència de dues escoles públiques: la Mediterrània, de Viladecans; i la Mar Nova, de Premià de Mar. Dos exemples de lluita decidida, engegada des de la base, des de les famílies, per defensar un patrimoni comú, malgrat les dificultats, que comencen per haver de convèncer una administració pública que menysprea allò pel que hauria de vetllar.

L’escola Mediterrània fa anys que sobreviu en barracots i amb l’amenaça constant de tancament. No és cap cas aïllat a Catalunya, ni molt menys. La Mar Nova està condemnada a la desaparició com a projecte singular, donat que la Generalitat i el govern municipal aposten per una fusió amb l’escola Montserrat.

Dimarts passat la comissió d’Ensenyament del Parlament va aprovar dues resolucions favorables a les reivindicacions d’ambdues comunitats educatives. Quant a la Mediterrània, la construcció d’un institut-escola, amb la garantia de continuïtat de totes les línies. Pel que fa a la Mar Nova, la moratòria d’un curs en la decisió de fusionar l’escola. Junts pel Sí (Convergència i ERC) hi va votar en contra, però van aprovar-se amb el suport dels grups de l’oposició i, per tant, en teoria el Departament d’Ensenyament hauria d’assumir la decisió. No sembla, però, que acabi fent-ho, donat que d’altres resolucions en contra del tancament de línies públiques no n’ha fet cas.

L’AMPA de la Mar Nova, conscient de la situació, està estudiant recórrer als tribunals. Ho decidiran properament.

Els problemes d’aquestes dues escoles exemplifiquen el que passa arreu del territori. I per a mi això sí que és una emergència nacional. Barracots, aules massificades (la situació de molts instituts és un escàndol), baixes de mestres que no se substitueixen des del primer dia, centres que viuen amb l’amenaça constant de tancament perquè al Departament ni se li passa pel cap la possibilitat de reduir ràtios.

El govern català ha donat mostres sobrades de que l’educació pública li fa nosa. Tinc la impressió, però, que la societat civil s’està començant a organitzar, encara que potser de moment més a nivell local, disposada a demostrar que no acotarem el cap ni assumirem les retallades com un càstig diví (o espanyol).

Som Escola PúblicaA Viladecans l’escola Mediterrània no està sola. Les famílies del poble s’han agrupat en torn a una plataforma en defensa dels centres públics, com ho hem fet també a Caldes de Montbui. Ja us vaig parlar fa uns mesos del naixement de Som Escola Pública com a resposta a l’amenaça de tancament de línies de P3. La iniciativa va consolidant-se a poc a poc. A les AMPA d’El Calderí, El Farell i Montbui, s’hi ha afegit la de l’escola bressol municipal Gegant del Pi, i esperem que aviat ho facin també la resta de centres públics.

Allà on la població es mobilitza, les administracions tenen més difícil justificar l’ànsia retalladora. I el que resulta obvi és que l’única manera d’impedir aquesta destrossa sense fi és lluitar. No només protestant i denunciant, sinó involucrant la gent, organitzant-se, i proposant iniciatives que posin de relleu la riquesa que suposa per a una comunitat disposar d’escoles públiques dinàmiques i compromeses.

Aquesta és l’estratègia que ens hem plantejat a Caldes de Montbui, i aquest proper divendres, 14 d’octubre, tindrem una nova oportunitat per demostrar el potencial generador de dinàmiques constructives que sorgeix a l’entorn de l’escola pública.

Som Escola Pública hem organitzat una concentració de patinets solidària, que, en el marc de la Capvuitada de Festa Major, serà el punt de trobada d’una proposta que va molt més enllà d’una tarda de joc per als infants. Hem volgut aportar el nostre granet de sorra a humanitzar la situació tan lamentable que pateixen les persones que, fugint de la guerra, es troben retingudes en campaments indignes a Grècia. I ho farem col·laborant amb una altra iniciativa sorgida des de la societat civil, que, al marge dels governs burocràtics i insensibles, s’ha organitzat de manera completament autogestionada per dignificar la vida quotidiana de les persones exiliades.

Eko Project
Escola a la comunitat Eko.

Es tracta del projecte Eko, que amb el treball de cooperants d’arreu d’Europa i la implicació de les pròpies persones refugiades, està sent capaç de crear una comunitat molt dinàmica a l’entorn del campament militar de Vasilika. Un dels cooperants és el calderí Arnau Galí, que aquests dies ha tornat a casa per explicar la feina realitzada i aconseguir nous suports.

A Som Escola Pública vam considerar que es tractava d’una molt bona oportunitat per apropar a les escoles la situació dels refugiats, explicada per una persona que la viu de primera mà, així que li ho vam plantejar tant a les direccions dels centres com a ell, i la resposta ha estat molt positiva. Durant els propers dies l’Arnau visitarà les escoles per donar a conèixer als infants una realitat que veuen tan llunyana, i els alumnes calderins s’implicaran en el projecte no només escoltant, sinó que faran dibuixos per als infants refugiats, que l’Arnau els lliurarà a Vasilika.

Amb la festa de divendres esperem reunir més dibuixos solidaris i aconseguir la màxima implicació de les famílies, que tindran l’oportunitat de fer les seves aportacions econòmiques per al projecte Eko, uns diners que aniran íntegres a Vasilika, sense intermediaris.

Esperem que hi vagi molta gent, que els infants gaudeixin de les curses amb patinet, que reunim molts dibuixos que dibuixin somriures en els rostres de nens i nenes que en un món sa anirien a escola i jugarien amb els seus amics a casa seva, i que els diners que recaptem serveixin per finançar projectes que facin una mica menys trist el seu dia a dia.

Si us sóc sincer, cada cop confio menys en les administracions, en els lents tràmits burocràtics, i més en la capacitat d’autogestió de les persones compromeses. El projecte Eko, que no va defallir després del desmantellament del camp de refugiats a Idomeni; el compromís impagable de socorristes voluntaris, com els de Proactiva Open Arms, que han salvat milers de vides al Mediterrani sostenint-se amb donacions ciutadanes; i, per què no, la capacitat d’organització a nivell local de comunitats educatives que no estan disposades a admetre que la inversió en educació ha de respondre a la lògica mercantilista.

M’enorgulleix el fet que una iniciativa de mares i pares aconsegueixi implicar les tres escoles públiques en un mateix projecte, que el cartell i els dorsals que lluiran els nanos els hagi dissenyat un pare de forma voluntària, que un altre els hagi imprès, que una mare s’encarregui de preparar la guardiola per recollir les donacions, que una altra faci la gestió per organitzar la xocolatada amb què endolcirem la festa, que un altre coordini les xerrades de l’Arnau amb les escoles, etc.

Tan de bo algun dia em pugui enorgullir d’unes institucions que creuen de veritat en l’escola pública com a fonament bàsic d’una societat avançada. Ho haurem de lluitar molt.


Compromiso social y autogestión como respuesta a la insensibilidad institucional

 

En Catalunya vivimos una situación muy curiosa y molesta (para mí lo es): desde que estalló el empeño “procesista”, allá por 2012, el panorama comunicativo prácticamente se ha vuelto monotemático y han desaparecido del primer nivel informativo todas aquellas cuestiones que no tienen que ver de manera directa con el proceso para la independencia. Paralelamente, y no por casualidad, la conflictividad social ha caído en picado, o al menos lo ha hecho la percepción que tenía al respecto el ciudadano común. Es decir, todas aquellas reivindicaciones sociales que amenazaban con convertirse multitudinarias y, quién sabe, quizás provocar un verdadero cambio de sistema, han cedido el protagonismo al conflicto identitario.

El problema es que las causas de la conflictividad, lejos de desaparecer, se han ido acentuando, y la parálisis de las instituciones con respecto al enfrentamiento con los problemas cotidianos debería avergonzar a mucha gente que, independientemente de las banderas que enarbole, se autodenomina progresista y de izquierdas.

Los recortes perpetrados contra la sanidad y la educación públicas son escandalosos, deberían serlo, pero todo se acaba tapando con el «España nos roba», como si el maltrato no tuviera una raíz ideológica.

El ámbito educativo ha recuperado algo de protagonismo estos últimos días a raíz del eco que se han hecho los medios de dos temas más relacionados entre sí de lo que de entrada podríamos pensar: el éxito de convocatoria del proyecto de innovación educativa Escola Nova 21, y el devastador informe de la Fundación Bofill sobre la inversión pública en educación en Catalunya, que nos sitúa a niveles de países subdesarrollados, con un 2,8% del PIB (recoge datos de 2013; desde entonces la cosa ha ido a peor).

Resulta como mínimo curioso el entusiasmo generalizado por la fiebre innovadora cuando el debate primero, y urgente, debería girar en torno a la falta de escrúpulos de los gobiernos a la hora de destrozar el sistema de educación pública, especialmente escandalosa en el caso de la Generalitat. ¿Cómo pueden innovar escuelas sin recursos? Con imaginación, sí; con el esfuerzo de docentes y familias, también. Pero se trata de esfuerzos abocados al fracaso cuando las instituciones que deberían fomentar y soportar esas iniciativas se ponen de perfil, dejan pasar al capital privado para que las financie, y se limitan a aplaudir y alabar la vitalidad de una escuela catalana a la que están ahogando.

Obviamente, el debate sobre la doble red pública / concertada no existe, entre otras cosas porque cuando ha habido la oportunidad de abordarlo, con la tramitación en el Parlament de la ILP sobre una educación pública de calidad, la derecha catalana (Convergència y PP), con el inestimable apoyo de ERC, lo ha impedido.

De modo que nos encontramos con que la responsabilidad de defender la escuela pública recae en la sociedad civil: las AMPA, movimientos ciudadanos, docentes, algunos partidos políticos y ayuntamientos comprometidos.

La semana pasada llegó al Parlament la lucha por la supervivencia de dos escuelas públicas: la Mediterrània, de Viladecans; y la Mar Nova, de Premià de Mar. Dos ejemplos de lucha decidida, puesta en marcha desde la base, desde las familias, para defender un patrimonio común, a pesar de las dificultades, que comienzan por tener que convencer a una administración pública que desprecia aquello por lo que debería velar.

La escuela Mediterrània hace años que sobrevive en barracones y con la amenaza constante de cierre. No es un caso aislado en Catalunya, ni mucho menos. La Mar Nova está condenada a la desaparición como proyecto singular, dado que la Generalitat y el gobierno municipal apuestan por una fusión con la escuela Montserrat.

El pasado martes la comisión de Ensenyament del Parlament aprobó dos resoluciones favorables a las reivindicaciones de ambas comunidades educativas. Respecto a la Mediterrània, la construcción de un instituto-escuela, con la garantía de continuidad de todas las líneas. En cuanto a la Mar Nova, la moratoria de un curso en la decisión de fusionar la escuela. Junts pel Sí (Convergència y ERC) votó en contra, pero se aprobaron con el apoyo de los grupos de la oposición y, por tanto, en teoría el Departament d’Ensenyament debería asumir la decisión. No parece, sin embargo, que acabe haciéndolo, dado que de otras resoluciones en contra del cierre de líneas públicas no ha hecho caso.

El AMPA de la Mar Nova, consciente de la situación, está estudiando recurrir a los tribunales. Lo decidirán próximamente.

Los problemas de estas dos escuelas ejemplifican lo que pasa en todo el territorio. Y para mí eso sí que es una emergencia nacional. Barracones, aulas masificadas (la situación de muchos institutos es un escándalo), bajas de maestros que no se sustituyen desde el primer día, centros que viven con la amenaza constante de cierre porque al Departament ni se le pasa por la cabeza la posibilidad de reducir ratios.

El gobierno catalán ha dado muestras sobradas de que la educación pública le estorba. Tengo la impresión, sin embargo, de que la sociedad civil se está empezando a organizar, aunque quizá de momento más a nivel local, dispuesta a demostrar que no bajaremos la cabeza ni asumiremos los recortes como un castigo divino (o español).

En Viladecans la escuela Mediterrània no está sola. Las familias del pueblo se han agrupado en torno a una plataforma en defensa de los centros públicos, como lo hemos hecho también en Caldes de Montbui. Ya os hablé hace unos meses del nacimiento de Som Escola Pública como respuesta a la amenaza de cierre de líneas de P3. La iniciativa va consolidándose poco a poco. A las AMPA de El Calderí, El Farell y Montbui se ha añadido la de la guardería municipal Gegant del Pi, y esperamos que pronto lo hagan también el resto de centros públicos.

Allí donde la población se moviliza, las administraciones tienen más difícil justificar el ansia recortadora. Y lo que resulta obvio es que la única manera de impedir este destrozo sin fin es luchar. No sólo protestando y denunciando, sino involucrando a la gente, organizándose, y proponiendo iniciativas que pongan de relieve la riqueza que supone para una comunidad disponer de escuelas públicas dinámicas y comprometidas.

Esta es la estrategia que nos hemos planteado en Caldes de Montbui, y este próximo viernes, 14 de octubre, tendremos una nueva oportunidad para demostrar el potencial generador de dinámicas constructivas que surge en el entorno de la escuela pública.

Som Escola Pública hemos organizado una concentración de patinetes solidaria, que, en el marco de la Capvuitada de Festa Major, será el punto de encuentro de una propuesta que va mucho más allá de una tarde de juego para los niños. Hemos querido aportar nuestro granito de arena a humanizar la situación tan lamentable que padecen las personas que, huyendo de la guerra, se encuentran retenidas en campamentos indignos en Grecia. Y lo haremos colaborando con otra iniciativa surgida desde la sociedad civil, que, al margen de los gobiernos burocráticos e insensibles, se ha organizado de manera completamente autogestionada para dignificar la vida cotidiana de las personas exiliadas.

Se trata del proyecto Eko, que con el trabajo de cooperantes de toda Europa y la implicación de las propias personas refugiadas, está siendo capaz de crear una comunidad muy dinámica en el entorno del campamento militar de Vasilika. Uno de los cooperantes es el calderí Arnau Galí, que estos días ha vuelto a casa para explicar el trabajo realizado y conseguir nuevos apoyos.

En Som Escola Pública consideramos que se trataba de una muy buena oportunidad para acercar a las escuelas la situación de los refugiados, contada por una persona que la vive de primera mano, así que se lo planteamos tanto a las direcciones de los centros como a él, y la respuesta ha sido muy positiva. Durante los próximos días Arnau visitará las escuelas para dar a conocer a los niños una realidad que ven tan lejana, y los alumnos se implicarán en el proyecto no sólo escuchando, sino que harán dibujos para los niños refugiados, que Arnau les entregará en Vasilika.

Con la fiesta del viernes esperamos reunir más dibujos solidarios y conseguir la máxima implicación de las familias, que tendrán la oportunidad de hacer sus aportaciones económicas para el proyecto Eko, un dinero que irá íntegro a Vasilika, sin intermediarios.

Esperamos que vaya mucha gente, que los niños disfruten de las carreras en patinete, que reunamos muchos dibujos que dibujen sonrisas en los rostros de niños y niñas que en un mundo sano irían a la escuela y jugarían con sus amigos en su casa, y que el dinero que recaudemos sirva para financiar proyectos que hagan algo menos triste su día a día.

Si os soy sincero, cada vez confío menos en las administraciones, en los lentos trámites burocráticos, y más en la capacidad de autogestión de las personas comprometidas. El proyecto Eko, que no desfalleció tras el desmantelamiento del campo de refugiados en Idomeni; el compromiso impagable de socorristas voluntarios, como los de Proactiva Open Arms, que han salvado miles de vidas en el Mediterráneo sosteniéndose con donaciones ciudadanas; y, por qué no, la capacidad de organización a nivel local de comunidades educativas que no están dispuestas a admitir que la inversión en educación debe responder a la lógica mercantilista.

Me enorgullece el hecho de que una iniciativa de madres y padres consiga implicar a las tres escuelas públicas en un mismo proyecto, que el cartel y los dorsales que lucirán los chavales los haya diseñado un padre de forma voluntaria, que otro los haya imprimido, que una madre se encargue de preparar la hucha para recoger las donaciones, que otra haga la gestión para organizar la chocolatada con que endulzaremos la fiesta, que otro coordine las charlas de Arnau con las escuelas, etc.

Ojalá algún día me pueda enorgullecer de unas instituciones que crean de verdad en la escuela pública como pilar básico de una sociedad avanzada. Lo tendremos que luchar mucho.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.